Broer

En bro bruges til at erstatte en eller flere manglende tænder. Broen er hængt op på en naturlig tand i hver ende med en krone. Man kalder de to naturlige tænder for bropiller eller støttetænder. Imellem bropillerne er der et svæveled, der rører tandkødet under broen.

Kan alle få en tandbro?

For at få lavet en bro, skal man som minimum have to sunde nabotænder, som broen kan cementeres fast på. Ønskes den bagerste tand i en tandrække erstattet, vil man i dette tilfælde mangle en bropille, og tanden kan af denne grund ikke erstattes med en bro. Resterende steder i tandsættet kan en bro være løsningen for erstatning af manglende tænder.

Ved helt intakte nabotænder, vil man altid søge at undgå beslibning af disse tænder, og vælge en anden erstatningsmetode i form af et implantat.

Hvad fremstilles broer af?

Der er forskellige materialer, der kan bruges til at fremstille broer. Hvad man vælger, bør være en beslutning man tager sammen med sin tandlæge.
Der findes dog som udgangspunkt 3 forskellige materialer, der kan bruges til, at fremstiller broer:

  1. Rent porcelæn, der ofte bruges til overmundsfortænderne
  2. Metal med påbrændt porcelæn på ydersiderne, der kan anvendes i hele munden
  3. Rent metal, der bliver brugt bagerst i munden

Hvor lang tid kan broer blive siddende?

Levetiden for en tandbro er normalt 20-25 år. Der er imidlertid mange faktorer, der er afgørende for broens holdbarhed. Af afgørende faktorer er belastningen af broen og bidstyrken, størrelsen på konstruktionen-herunder hvor mange tænder der erstattes, støttetændernes tilstand og mundhygiejne. Broens levetid forlænges altid ved at have en god mundhygiejne.

Hvad er risikoen ved, at få indsat broer?

Der er ikke nogle store risici ved at få lavet en bro. Der findes enkelte tilfælde, hvor mennesker har været allergiske overfor broen, men det er meget få tilfælde. Den største risiko er, at broen kan rive sig løs og der kan komme huller i tænderne under.

Du er velkommen til at ringe til os eller besøge klinikken, og få en snak med vores tandlæger. Vi vil altid hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller bekymringer om behandlingen.

Kontakt os på

Du kan booke tid her online, vi glæder os til at se dig på klinikken

Book tid online