Kronisk tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse er meget normalt, og de fleste har prøvet, at tandkødet har været ømt under tandbørstning, muligvis også med blødning. Ofte er det noget, der forsvinder igen hurtigt, så længe man sørger for, at holde en ordentlig mundhygiejne.

Hvordan får man tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse skyldes en reaktion på bakterier, som samles på tandkødet i fastsiddende madrester eller plak. Plak på tænderne, vil producere giftstoffer, som irriterer tandkødet og forårsager tandkødsbetændelse. Betændelsen kan opstå relativt hurtigt, men er i det tidlige stadie helt reversibel. Foretages der ikke behandling af tilstanden, kan tandkødsbetændelsen udvikle sig til paradentose.

De klassiske symptomer på tandkødsbetændelse er: rødme, ømhed, hævelse og blødning ved tandbørstning.

Kronisk tandkødsbetændelse

Der findes folk der må leve med noget der minder om en kronisk tandkødsbetændelse. Det kan blandt andet skyldes:

  • Calcium-antagonister, som er en type hjertemedicin, der ofte medfører en overvækst af tandkød. Det gør det meget besværligt, at rense tandkødet, og der kan derfor være en tendens til, at man udvikler tandkødsbetændelse.
  • Chrons sygdom, er en tarmsygdom, der kan være med til at give ømt og hævet tandkød.
  • Bindevævssygdomme, som kan sætte sig i tandkødet, og få det til at blive hævet og blødende. Det er muligt at foretage en vævsprøve for at finde ud af, om der er tale om sådan en bindevævssygdom og hvilken der er tale om.

Selvom man ofte lider af kronisk tandkødsbetændelse, behøver man ikke nødvendigvis lide af en af de disse sygdomme.

Graviditet og tandkødsbetændelse

Mange gravide oplever tandkødsbetændelse i løbet af graviditeten. Faktisk er det op til hver anden, der oplever hævet, ømt og blødende tandkød under graviditeten. Normalt vil hævelserne og ømheden aftage af sig selv, når graviditeten slutter, men det er alligevel en god ide at være opmærksom på dette.

Sådan forebygger du tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse kan undgås ved at optimere din mundhygiejne ved grundig tandbørstning og korrekt brug af tandtråd.

Hvordan behandler man tandkødsbetændelse?

Selve behandlingen af tandkødsbetændelse indebærer blandt andet:

  • Tandrensning, der fjerner bakteriebelægninger og tandsten
  • Instruktion af god mundhygiejne, så der ikke opstår tilbagekomst af tandkødsbetændelse

For de flestes vedkommende er det nok at gå til tandlægen 1 – 2 gange om året, men hvis man har alvorlige problemer med tandkødsbetændelse, kan det være en god ide at aftale hyppigere tandrensninger. Hvis du i længere tid har ømt og blodigt tandkød, bør du ligeledes kontakte din tandlæge for, at få det tjekket.

Kontakt os på

Du kan booke tid her online, vi glæder os til at se dig på klinikken

Book tid online