Rodbehandling

Hvis man i længere tid har et dybt hul i en tand risikerer man, at der går betændelse omkring roden af tanden. Dette kalder man også tandrodsbetændelse.
De fleste mennesker vil opleve, at få tandrodsbetændelse mindst én gang i livet, så det er langtfra unormalt. Det er også muligt, at behandle tandrodsbetændelse ved hjælp af en rodbehandling.

Hvorfor får man tandrodsbetændelse?

Man får tandrodsbetændelse hvis nerven i tanden er død efter et alvorligt cariesangreb. Bakterierne der kommer ind igennem et hul i tanden, der er så dybt, at bakterierne kommer ind til nerven midt i tanden. Herefter vil der gå betændelse i nerven og den vil herefter dø. Efter nerven er død vil betændelsen sprede sig til den knogle, som tanden sidder fast i.

Det er ret vigtigt, at man ikke i længere tid går rundt med en ubehandlet tandrodsbetændelse. Da bakterierne fra betændelses i værste fald kan sprede sig i resten af kroppen via blodet. Det kan betyde meget værre sygdomme senere i livet.

Hvordan forebygger man tandrodsbetændelse?

Den bedste måde, at slippe for tandrodsbetændelse er, at sørge for, at man ikke har huller i tænderne. Dette kan man blandt andet gøre ved, at sørge for, at holde en ordentlig mundhygiejne. Hvis man ikke har huller i tænderne er det heller ikke muligt for bakterierne, at nå ind til nerven inde i tanden.

Man bør derudover også sørge for, at gå regelmæssigt til tandlægen. For på den måde kan man sikre sig, at der ikke er store huller på vej. Der skal nemlig ofte være tale om et rimelig dybt hul i tanden inden man bliver ramt af tandrodsbetændelse.

Hvordan opdager man tandrodsbetændelse?

Oftest vil der være rimelig tydelige symptomer på tandrodsbetændelse, der er dog også tilfælde hvor dette ikke er tilfældet. Nogle af de vigtigste symptomer, at være opmærksom på er:

  • Hævelse og eventuel ømhed under kæben, kan være et tegn på tandrodsbetændelse.
  • Hvis man er hævet op mod øjet, kan det være et tegn på tandrodsbetændelse.
  • Hvis det gør ondt når man synker, kan det være et tegn på tandrodsbetændelse.

Hvis man har mistanke omkring en tandrodsbetændelse, bør man omgående kontakte sin tandlæge og få aftalt en tid til et tjek.

Hvordan behandler man tandrodsbetændelse?

Hvis man opdager tandrodsbetændelse i tide, er det normalt muligt, at behandle det i tide uden nogle følgevirkninger. Hvis man derimod ikke får behandlet en tandrodsbetændelse i tide, kan det give komplikationer senere.

Normalt vil man behandle en tandrodsbetændelse med en rodbehandling, hvilket normalt er meget ukompliceret.

En rodbehandling foregår ved, at man fjerner alt det døde nervevæv, der sidder i tandens rodkanal. Ved at rengøre med desinficerende væske, skulle rodbehandlingen meget gerne medføre, at man får fjernet bakterierne og betændelsen i tanden. En konsekvens af rodbehandlingen vil være, at tandkronen bliver udhulet, man afslutter derfor behandlingen med, at fylde tandkronen op med en ny fyldning eller krone.

Det er vigtigt, at man holder godt øje med hvordan behandlingsresultatet udvikler sig. Ens tandlæge vil derfor indkalde til flere tjek for, at sørge for, at det hele går som planlagt.

Kontakt os på

Du kan booke tid her online, vi glæder os til at se dig på klinikken

Book tid online