Tandlægeskræk

Rigtig mange danskere lider desværre af tandlægeskræk.

Man regner med, at 4 % af befolkningen lider af tandlægeskræk i sådan grad, at de undgår, at gå til tandlægen. Dette gør, at de ikke får den nødvendige behandling af deres tænder, som de ellers har behov for. Det kan i sidste ende betyde, at man skal igennem større behandlinger.

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk er et ord, der bruges i folkemunde til, at beskrive den angst nogle mennesker oplever i forbindelse med tandlægebesøg. Det er ikke selve tandlægen, som personer med tandlægeskræk føler angst for, men mere hele undersøgelsen og instrumenterne der anvendes.

Hvis man lider af tandlægeskræk i så alvorlig en grad, at man helt undgår, at gå til tandlægen kaldes det også ondontofobi.

Hvor udbredt er tandlægeskræk?

Man regner med, at kun højdeskræk er mere udbredt, end tandlægeskræk. Graden af tandlægeskræk er dog meget forskellig, så det handler derfor også om hvad man karakteriserer, som tandlægeskræk.

Man mener, at 10 % af Danmarks befolkning lider af en høj grad, af tandlægeskræk. Dette i sådan en grad, at det påvirker antallet af tandlægebesøg for mange af dem. Derudover mener man, at yderligere 30 % lider af en mindre grad af tandlægeskræk. Der er altså tale om en stor del af Danmarks befolkning, der lider af en form for tandlægeskræk.

Hvordan behandles tandlægeskræk?

Tandlægeskræk skyldes noget psykisk. Det er altså ikke fordi, at der er noget fysisk galt med en, at man lider af tandlægeskræk.

Det handler derfor om, at prøve på, at overvinde sin egen frygt. For at gøre dette er det vigtigt, at du har en tandlæge, som du føler, at du kan stole på. Du kan derfor godt på forhånd give udtryk for dine bekymringer, inden behandlingen starter.

Det er meget vigtigt, at du ikke prøver, at gemme din frygt væk. Konfronterer den i stedet for, at skjule den, og gør det helt klart for din tandlæge hvordan du føler. På den måde er det også meget lettere for tandlægen, at finde ud af hvordan han/hun skal agere for, at give dig den mest positive oplevelse.

Under selve behandlingen bør du også være god til, at fortælle din tandlæge hvis det begynder, at gøre ondt eller hvis du begynder, at få det dårligt. Så kan i muligvis aftale, at holde en kort pause, så du kan komme ovenpå igen. Det kan være rigtig lang tid, at sidde i tandlægestolen hvis du har det meget dårligt.

Man bør også sørge for, at komme regelmæssigt hos sin tandlæge, f.eks. hvert 3 måned, i en periode således, at man kan vende sig til, at gå til tandlægen. Det kan også være med til, at man får en god oplevelse af det, at gå til tandlæge. For hvis man går meget sjældent til tandlæge er der chance for, at der er mange ting der skal laves hver gang. Hvilket ofte er det mange finder ubehageligt.

I sidste ende handler det om, at tage tyren ved hornene. For det kan ende med, at blive en ond cirkel hvis man bliver ved med, at udskyde sine tandlægebesøg.

Vores 10 gode råd til mere eller mindre nervøse patienter

  1. Erkend din angst og vær ikke flov. Der er mange, der har det ligesom dig.
  2. Vælg en tandlæge, du kan lide, og som er god til at behandle patienter med tandlægeskræk. Fortæl din tandlæge, hvordan du har det.
  3. Brug afspændingsøvelser både før og under behandlingen.
  4. Kom veludhvilet og afstresset.
  5. Gå regelmæssigt og hyppigt til tandlæge – helst hver tredje måned.
  6. Lav aftaler med tandlægen om, hvad en behandling skal omfatte, og hvordan den skal foregå. Sørg for at få de pauser under behandlingen, som du har brug for.
  7. Fortæl din tandlæge, når du er bange, og hvis det gør ondt.
  8. Bed om en lokalbedøvelse eller lattergas, hvis du ikke kan klare det. Det kan også være en hjælp med et beroligende middel inden behandlingen.
  9. Hvis du ønsker at følge med i behandlingen, kan du evt. bede din tandlæge om et spejl, så du kan se, hvad der sker.
  10. Stil spørgsmål. Spørg din tandlæge, hvis der er noget, du ikke forstår, eller vil vide nærmere besked om.

Kontakt os på

Du kan booke tid her online, vi glæder os til at se dig på klinikken

Book tid online