Visdomstand

De fleste mennesker vil på et tidspunkt opleve, at de får 4 ekstra tænder i munden. Det er når visdomstænderne på et tidspunkt kommer frem i munden, normalt sker dette omkring 17-20 års alderen.
Det er dog ikke unormalt, at de kommer både tidligere og senere. De fleste kender også nogle eller har selv oplevet, at have kraftige smerter i forbindelse med deres visdomstænder. I de fleste tilfælde skyldes det, at der simpelthen ikke er plads til visdomstænderne og så er der ikke mange andre udveje end, at fjerne dem.

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænderne har tidligere været et vigtigt redskab for, at mennesker kunnet overleve. Tidligere hvor man ikke har haft den samme mundhygiejne, som den vi har i dag, var det praktisk, at man senere i livet har fået lidt ekstra tænder der har kunnet erstatte nogle af de der var nedslidte.

Kæbens størrelse har også ændret sig over de sidste tusinde år. Hvor vi tidligere har haft en større kæbe er den efterhånden blevet så lille, at der ikke længere er plads til visdomstænder. På mange måder er visdomstænder i dag et levn fra fortiden, som vi ikke længere har noget, at bruge til.

Der er også flere eksempler på mennesker der mangler flere visdomstænder og man må forvente, at det er en normal mutation, som på mange måder er praktisk. Man kan derfor også sagens forstille sig, at visdomstænderne helt vil forsvinde indenfor nogle tusinde år.

Hvornår skal visdomstænderne fjernes?

Der er rigtig mange der får fjernet deres visdomstænder og det er ikke noget større indgreb. Normalt er det muligt, at rive tanden ud med en almindelig tandudtrækning. Hvis visdomstanden ikke er helt frembrudt i munden kan der være behov for en mindre operation.

Der findes mange grunde til, at fjerne en visdomstand nogle af disse kan være:
En af de mest almindelige grunde til, at fjerne en visdomstand er, at der kommer hul i visdomstanden eller tanden foran.
Visdomstanden kan ligge nede i kæben og ødelægge tanden foran. Man river i sådan et tilfælde visdomstanden ud for, at skåne den anden tand.
Hvis tanden foran bliver ramt af paradentose.
Der findes derudover også andre grunde til, at fjerne visdomstænderne. Men dette er nogle af de mest almindelige. Din tandlæge kan dog ofte hjælpe med, at tage beslutningen. I sidste ende er det dem der ved om det er nødvendigt, at fjerne visdomstanden.

Gør det ondt, at få fjernet en visdomstand?

Det er meget forskelligt hvordan folk har det med, at få fjernet tænder. For nogle vil det være en meget smertefuld og grænseoverskridende handling, men for andre vil det ikke være et alvorligt indgreb. De fleste vil dog godt kunne have ondt omkring der hvor visdomstanden har siddet i et par dage efter, at den er blevet fjernet.

Det er meget vigtigt, at man tager en snak med sin tandlæge, inden man får fjernet sine visdomstænder, hvis man er nervøs for indgrebet. Mange lider af en form for tandlægeskræk og for dem kan det være noget af et overgreb, at få fjernet ens visdomstænder. Hvis din tandlæge er klar over dette inden, at man fjerner visdomstænderne er det lettere, at hjælpe dig igennem processen.

Kontakt os på

Du kan booke tid her online, vi glæder os til at se dig på klinikken

Book tid online